Tak. Jestem "wieśniakiem"!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miecz
    Ambiente
    • 2006
    • 234

ja swój obecny samochód (Xsarę) kupiłem prawie nowy. To był samochód pracowników centrali Citroen Polska. Kupiłem go z przebiegiem 15 tys km z pełną gwarancją, jak na samochód nowy. Czyli niby nie nowy, ale jak nowy. Po 5 latach i przejechaniu 90 tys km widzę, że drugie tyle spokojnie nim pojeżdżę. Planuję, że Octavią, która będzie moim 2-gim samochodem i przez to będzie lżej eksploatowana spokojnie pojeżdżę też z 10 lat, chyba że ceny benzyny (lub inne okoliczności finansowe) mi to uniemożliwią.
    Stwierdziłem, że: raz w życiu chcę sobie kupić samochód nowy. Na obecnym Citroenie przekonałem się jaka to przyjemność. Wcześniej miałem peugeota 306 z komisu. Okazja z mikroskopijnym przebiegiem (rzekomo właściciel umarł i samochó rok stał w garażu). Samochód strasznie mi się podobał i kupiłem go już zmęczony kilkutygodniowym przebieraniem, pozatym stwierdziłem, że jak coś wyjdzie nie teges, to ze wzgledu na wygląd i mały przebieg, dużo nie stracę. Fajny był, fajnie jeździł, inne samochody ustępowały pod jego złowrogim spojrzeniem i był w ogóle moim marzeniem, ale przez 9 miesięcy jeżdżenia nim wyszło tyle rzeczy, że kompletnie straciłem do niego zaufanie. Bałem się, że się w nim zaczną rozlatywać po kolei różne rzeczy, albo że zabiję się nim na prostej drodze. Dobiły mnie ostatecznie takie detale, jak np. stara opona zamiast koła zapasowego w uchwycie pod podwoziem. Olśniło mnie, że jeśli ktoś na tym zaoszczędził te nędzne trzy stówki, to ile musiał zaoszczędzić na innych, droższych elementach (bo się okazało, że był bity). Sprzedałem go z dnia na dzień w tym samym komisie, w którym kupiłem, tracąc na tym parę tysi, bo tak mnie ten samochód dołował. Potem, po zakupie Xsary, która miała niemal identyczne bebechy (bebechy PSA), okazało się że wiele objawów, które brałem za złą monetę były objawami TTTM (Ten Typ Tak Ma), czyli że peugeot nie był aż takim złomem, jak mi się wydawało. Nie mniej jednak jeżdżenie nim mnie wykańczało. Za każdym razem, gdy nim się rozpędziłem miałem wrażenie, że niepotrzebnie ryzykuję życiem. Teraz wiem, że kupując nowy samochód, zafunduję sobie ten kosztowny komfort poczucia, że żaden łachmaniarz-geszefciarz nie wstawił mi żadnego kitu.
    Pozatym zanim zdziadzieję, zanim lekarz zabroni mi się denerwować, zanim nadejdzie kryzys energetyczny i zanim Polska porośnie fotoradarami, chcę sobie jeszcze parę razy przedmuchać rurę i wszystko to nie rzucając się zanadto w oczy

Komentarz

• eR_
      Rider
      • 2005
      • 411

miecz, niby tak, ale tez 100% pewnosci nie masz ze nie byl bity :?
      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez eR_
        nie no, plizzzz, tą dyskusje odnosnie nowych aut, od razu sobie darujmy :idea:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• ida.mac
          Ambiente
          • 2005
          • 141

paranoja

Zamieszczone przez eR_
          Niestety muszę powiedziec, że tym sformułowaniem przekroczona została granica zdrowego rozsądku.
          Oczywiście hipotetycznie tak, ale w praktyce nie mozna sie dac zwariowac, bo dalej to byłoby tylko:
          - podsłuch masz w domu i na komorke
          - w pracy mysla wszyscy jak Cie wyrzucic z pracy
          - w domu wszyscy chca Cie otruc
          - w sklepie kupujesz bulki i podejrzewasz ze były juz zsechniete a potem odświeżone
          - wedliny i mięsa kupowane przez Ciebie w sklepie były zepsute z plesnia, a potem odswiezone
          - na miescie jeździ za toba 20 nieoznakowanych patroli, aby Cie przyłapac i wlepic 214 pkt karnych i przy okazji 16.290zł mandatu
          - w koncu np. zlecasz prywatnemu detektywowi śledzenie własnej rodziny, przyjaciół, sąsiadów i najblizszych, czy nie knuja przeciwko Tobie jakiegos spisku, a Ty sam sledzisz detektywa, czy on ich śledzi
          - mozna tak w nieskonczonośc, tylko po co

PYTAM PO CO??

Więc wracając do poczatku, może sie zdarzyc wóz z salonu po stłuczce, ale czy warto we wszystkim doszukiwac się spisku?

Ale zaraz, zaraz a'propos władzy :szeroki_usmiech
          ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez ida.mac
            Niestety muszę powiedziec, że tym sformułowaniem przekroczona została granica zdrowego rozsądku.
            no i wlasnie chodzilo mi o to, zeby akurat w tym kierunku dyskusji juz nie rozwijac :!: :idea: :wink:
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• eR_
              Rider
              • 2005
              • 411

ida.mac, nie przesadzaj, ale fakt topik nie na ten temat.

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Ja jeszcze mam taką uwagę.

Jesli o mnie chodzi to ja mam do tego takie podejscie, z place ekstra wlasnie za nowosc samochodu. Poprostu godze sie z tym, ze musze sporo wiecej zaplacic za "luksus" niewybitego zawieszenia, nieskrzypiacej tapicerki, nowych opon, braku koniecznosci robienia przegladow, itd.

To nie jest tak, ze mam jakąs kwote w ktorej musze sie zmiescic i albo sobie kupie gorszą nówkę albo lepszą uzywke.

Wiec to, ze chce wydac kwote X na nową Octavie nie oznacza, ze wydalbym rowniez tą samą kwote X na samochod uzywany.

Poprostu jesli mialby to byc samochod uzywany, to szukalbym czegos tanszego niz wspomniana kwota X.

Mysle, ze sporo osob robi podobnie.
                TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                  Poprostu godze sie z tym, ze musze sporo wiecej zaplacic za "luksus" niewybitego zawieszenia, nieskrzypiacej tapicerki, nowych opon, braku koniecznosci robienia przegladow, itd.
                  + przyjemnosc posiadania czegos nowego, dla jednych warto za to placic, dla innych nie...
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paf
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3140

MiKruS, szkoda, to co napisaliście - lepiej tego wyrazić nie można IMO
                    przecież nie zawsze zakup auta jest czystym rachunkiem ekonomicznym, czasami z tego punktu widzenia jest absurdalny a przecież i tak cieszy!

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez paf
                      przecież nie zawsze zakup auta jest czystym rachunkiem ekonomicznym
                      niestety, nowe samochody w naszych warunkach sa horrendalnie drogie, dlatego pewnie dla wielu, taka troche "wirtualna" przyjemnosc nie jest tyle warta.
                      ja majac 6 uzywek, zawsze mowilem, ze czekam na czasy, kiedy bede mogl sobie pozwolic na nowy...
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• miecz
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 234

no i pozatym ten zapach nowości... Od wczoraj wącham nowego palmtopa. Ciekawe ile będę wąchał skodę...

Komentarz

• eR_
                          Rider
                          • 2005
                          • 411

:lol: ja mam to samo, co tylko nowe to wacham. Jakies zboczenie czy co :P

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

no i pozatym ten zapach nowości... Od wczoraj wącham nowego palmtopa. Ciekawe ile będę wąchał skodę...
                            spoko, moja jeszcze po ponad roku w cieple dni ladnie pachnie
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• miecz
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 234

ja jeszcze żonę wącham, też od nowości, ale już bardzo długo, a ostatnio dzieci, co prawda to inny zapach, niż palmtop, ale dopóki się nie zesrają, też ładny

Komentarz

• howard7
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1120

a wracajac do tematu wiesniaka to wiesniak pisze bloga :diabelski_usmiech
                                SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

Pracuję...